Nowe opinie do książek - strona 6


Info: Opinie są posortowane od ostatnio dodanych.
sortuj wg: id plusy minusy
P.S. Wciąż Cię kocham to bezpośrednia kontynuacja Do wszystkich chłopców, których kochałam. Druga część trzyma poziom, odważę się nawet powiedzieć, że jest nieco lepsza. Sprawy szybko się komplikują i nabierają tempa (nie to co w pierwszej części, gdzie akcja zaczyna się gdzieś w połowie). Lara Jean dorośleje na naszych oczach, jej rozterki miłosne wydają się być w tej części bardziej realistyczne niż poprzednio (udawany związek może i był śmieszny na ekranie, ale w książce jakoś nie zachwycał). Którego chłopca tym razem wybierze główna bohaterka? Ja wiem i nie jestem usatysfakcjonowana zakończeniem, domyślam się też jak potoczą się dalsze losy bohaterów w trzecim tomie, dlatego też nie wiem czy po niego sięgnę. Jednak mimo to, jest to książka godna polecenia, dobrze napisana, urocza, zabawna i niezobowiązująca - dla nastolatków jak znalazł.

Książkę odebrałam za punkty z portalu Czytam Pierwszy.
violaa92 dodał: 01 I 2020, 21:14:05

P.S. Wciąż cię kocham
ocena przydatności opinii: +0 | -0

Każdy kto szuka niebanalnej, klimatycznej i straszącej historii, powinien sięgnąć po Gałęziste. Pewno niektórzy mogą kojarzyć pierwszą wersję tej powieści, jednak ja nie mogę się wypowiedzieć na temat porównań. Mogę jednak stwierdzić, że cieszę się ze wznowienia, bo pewno w innej sytuacji nie skusiłabym się na przeczytanie tej książki.

Autor świetnie poradził sobie ze zbudowaniem świata pełnego grozy, słowiańskich demonów i wierzeń. Akcja z początku rozwija się powoli, z rozmysłem wchodzimy w dalsze niuanse, żeby z każdą stroną coraz mocniej wpaść w sidła tej powieści. Im dalej tym lepiej, akcja goni akcję, a końcówka to totalne zaskoczenie i zwieńczenie powieści.

Świetnie, że wydanie współgra z treścią. Bo o ile nie ocenia się książki po okładce, tak tym razem możemy śmiało pominąć to stwierdzenie. Okładka przyciąga grafiką, zatrzymuje wykonaniem. Książka w twardej oprawie, z klimatyczną wklejką, zakładką i ilustracjami to już znak jakości wydawnictwa Vesper.
esclavo dodał: 01 I 2020, 16:11:57

Gałęziste
ocena przydatności opinii: +0 | -0

„Dziewczyna z ogrodu” to pierwsza część serii „Niepokorni” autorstwa Anki Sangusz.
Główni bohaterowie, Kamila i Kacper, to para nastolatków zmagająca się z różnymi problemami. Dziewczyna jest samotna i zagubiona, zdaje sobie sprawę z tego, że nie jest w stanie spełnić oczekiwań swojej oziębłej matki. Chłopak natomiast po stracie rodziców wychowywał się w domu dziecka, a teraz zamieszkał u swojego wujka, sąsiada Kamili. Okazuje się, że Kacper skrywa tajemnice, które mogą mieć związek z dziewczyną.
Książka skierowana jest głównie do młodzieży. Napisana jest w bardzo przystępny sposób, ma dość małą objętość, przeczytanie jej zajęło mi zaledwie dwie godziny.
Zakończenie książki jest intrygujące, pozostawia niedosyt i sprawia, że chce się od razu sięgnąć po kolejną część.
Książkę odebrałam za punkty w portalu Czytam Pierwszy.
zamknietawksiazkach dodał: 30 XII 2019, 15:50:41

Niepokorni. Dziewczyna z ogrodu
ocena przydatności opinii: +0 | -0

"„Starcie królów” to powieść pod wieloma względami wyjątkowa. Nie sądziłam, że tak bardzo spodoba mi się historia dotycząca walk o przejęcie tronu, gdzie pełno jest intryg i knowań za plecami drugich osób, oraz w której słychać szczęk oręża, a także jęki poległych na bitewnych polach. Spytacie, gdzie tu w ogóle jest coś z fantastyki? Bo wszak powieść Martina zaliczana jest właśnie do tego gatunku. Fantastycznych odniesień jest całkiem sporo, jak się sami przekonacie sięgając po lekturę. Mamy tu niesamowite zwierzęta, jak chociażby wilkory znajdujące się w herbie rodowym Starków i będące wiernymi towarzyszami dzieci byłego lorda Winterfell. Są też Inni, o których krążą niezliczone historie przekazywane przez niańki kolejnym pokoleniom. Za Murem, na dalekiej północy, nadal żyją istoty oraz stworzenia, które napawają lękiem mieszkańców Siedmiu Królestw. Jako miłośniczka fantastyki jestem w pełni usatysfakcjonowana tym, co odnalazłam na kartach powieści. Dlatego też chętnie sięgnę po kolejny tom tej niezwykłej sagi (choć mam nadzieję, że szybciej niż za pięć lat 😉 ), aby przekonać się, jak dalej potoczą się losy poszczególnych bohaterów. Tymczasem rozstaję się z nimi, a Wam, jeśli dotąd nie mieliście okazji czytać sagi Pieśń Lodu i Ognia, dobrze radzę – nadróbcie zaległości i czym prędzej sięgnijcie po pierwszy jej tom."

Cała recenzja: https://magicznyswiatksiazki.pl/starcie-krolow-edycja-ilustr...
Amarisa dodał: 28 XII 2019, 09:44:25
Ocena książki: 6.0
Pieśń Lodu i Ognia: Starcie królów
ocena przydatności opinii: +0 | -0

Świetna książka! Ostatnio bardzo niewiele takich perełek się pojawia. Głęboka, niezmiernie tragiczna, piękna. Polecam!
VanillaEssa dodał: 25 XII 2019, 20:11:35
Ocena książki: 6.0
Zapach Cedru
ocena przydatności opinii: +0 | -0

„P.S. Wciąż cię kocham” to kontynuacja przygód Lary Jean. Poznajemy w niej dalsze losy historii nastolatki. W przeciwieństwie do pierwszej części, ta wciągnęła mnie od samego początku.
Główna bohaterka w dalszym ciągu mierzy się z rozterkami dotyczącymi uczuć, rodziny i własnej przyszłości. Wysłane przypadkiem listy miłosne sporo zmieniły w jej życiu i dziewczyna w dalszym ciągu odczuwa skutki tego zamieszania.
Historia Lary Jean jest jedną z lepszych młodzieżówek jakie czytałam w ostatnim czasie. Jest trochę przewidywalna, mimo to ma swój niezaprzeczalny urok. Na pewno będę do niej wracać.
„P.S. Wciąż cię kocham” to bardzo lekka i przyjemna historia skierowana do fanów powieści young adult. Bardzo polecam.
Książkę odebrałam za punkty w portalu Czytam Pierwszy.
zamknietawksiazkach dodał: 23 XII 2019, 12:41:42

P.S. Wciąż cię kocham
ocena przydatności opinii: +0 | -0

Na nowe przygody Garstek z Ustki mocno czekałam. Pierwszy tom bardzo mi się podobał za humor, lekkość i że pod fasadą komedii skrywa drugie dno. W drugiej części według mnie jest bardziej nostalgicznie, może poważniej? Jest trup, stara miłość, kłopoty finansowe, gips na nodze i kilka innych nieszczęść. I chociaż odczuwam zmianę klimatu (w końcu Ustka zimą nie może być ciepła) to i ten tom bardzo mi się podobał. Autorkę znam raczej z tej strony fantastycznej (chociaż to kobieta renesansu - żadnych ograniczeń gatunkowych), to i tutaj poradziła sobie świetnie. Według mnie książka godna uwagi, można ją przeczytać bez znajomości pierwszego tomu, jednak czemu by ograniczać sobie przyjemność? Ja bardzo polecam.

Książkę otrzymałam za punkty z portalu Czytam Pierwszy.
esclavo dodał: 22 XII 2019, 19:25:38

Martwy sezon
ocena przydatności opinii: +0 | -0

Deszczowy, ponury Londyn. Szpital psychiatryczny do rozbiórki. Tajemnica, która musi wyjść na jaw.

Czy potrzeba czegoś więcej by stworzyć klimatyczny i mroczny kryminał? Jest to już szósta część cyklu o antropologu sądowym Davidzie Hunterze. Każdy kolejny tom czytam z wypiekami na twarzy, w każdym autor, oprócz tajemniczych zwłok, przekazuje wiedzę o tym co dzieje się z ciałem człowieka po śmierci. Temat niezwykle fascynujący, jednak dla osób delikatniejszych - trochę trudny. Ja uwielbiam styl autora, niewymuszony, taki trochę "odniechcenia". Mogę powiedzieć, że trochę gawędziarski, bo książka czyta się sama i te 400 stron to mało.

Tym razem oprócz trupów, pojawia się też opuszczony szpital psychiatryczny. Na moją wyobraźnię podziałało to bardzo mocno. Plastyczne opisy i makabryczny klimat sprawił, że nie mogłam się oderwać od czytania. A z każdą kolejną stroną zamiast przybliżać się do wyjaśnienia wszystko się coraz mocniej komplikowało. I nie, nie domyśliłam się zakończenia.

Dla fanów antropologii w kryminałach, albo samego Becketta to pozycja konieczna do przeczytania i pewno nikogo nie będzie trzeba namawiać. Dla osób nieznających pisarza idealna okazja do bliższego poznania. Mimo, że jest to szósta cześć można ją czytać bez znajomości poprzednich. Ja gorąco polecam.
esclavo dodał: 16 XII 2019, 00:52:12

Zapach śmierci
ocena przydatności opinii: +0 | -0

Autorka, której nikomu nie trzeba przedstawiać tym razem zabiera nas do pewnej rezydencji, która odegra ważną rolę. I pewno dziwnie to brzmi, ale Dom Admirała przez 300 lat był niemym świadkiem dobrych, ale i złych wydarzeń.

Na wstępie muszę zaznaczyć, że na początku musiałam uzbroić się w cierpliwość. Autorka bardzo długo wprowadza nas w tę historię, oczywiście nie jest nudno, ale na te ważniejsze wydarzenia trzeba trochę poczekać. Podobało mi się rozbicie fabuły na dwie części, pierwsza dotyczyła dzieciństwa i nastoletnich lat Posy, druga to teraźniejszość. Mimo, że kobieta dużo podróżuje to zawsze w tle majaczy Dom Admirała.

Historia o miłości, o przeszkodach, o nieporozumieniach, które na rozstrzygnięcie muszą czekać 50 lat. Tajemnica rodzinna, której rozwiązanie przyniesie ból, ale i ukojenie. Według mnie każda miłośniczka sag rodzinnych doceni kunszt Lucindy. Pozycja idealna na prezent.
esclavo dodał: 16 XII 2019, 00:23:09

Pokój motyli
ocena przydatności opinii: +0 | -0

Zawsze uważałam, że pióro pana Jakuba jest dla mnie zbyt metaforyczne, wzniosłe i że najzwyczajniej na świecie, dla mnie mało zrozumiałe. A teraz "Horyzont" okazał się lekturą, o której nie mogę zapomnieć. Historia prosta, bardzo przyziemna, mogąca dziać się obok nas. Ale ogromnie naładowana emocjami. Autor fenomenalnie ubrał uczucia w oszczędne słowa. Znakomity styl, realność bohaterów, trudny temat i niesamowity klimat - to wszystko składa się na historię, którą każdy powinien przeczytać.

Książkę otrzymałam za punkty z portalu Czytam Pierwszy.
esclavo dodał: 08 XII 2019, 16:56:17

Horyzont
ocena przydatności opinii: +0 | -0

Samantha Shannon kolejny raz zabiera nas we wspaniałą podróż do nowego świata. Jestem pełna podziwu dla jej wyobraźni, bo zbudowanie takiej rozległej i skomplikowanej fabuły jest nie lada wyczynem. Nie sposób obojętnie przejść obok tej pozycji i nie mówię tu o aspekcie wizualnym, chociaż wydanie jest piękne. Jednak przy tym dzielonym na części napotkamy trudność. Przynajmniej ja po pierwszym tomie, miałam wrażenie, że to dopiero wstęp, wprowadzenie. Ciężko jest się wgryźć w lekturę, bo mnogość postaci niczego nam nie ułatwia. Jednak po przeczytaniu mogę stwierdzić, że warto chwilę się przemęczyć. Bohaterowie są świetnie wykreowani i różnorodni, a styl bardzo dobry. A wobec kontynuacji mam jeszcze większe oczekiwania.

Książkę wymieniłam za punkty na portalu Czytam Pierwszy.
esclavo dodał: 07 XII 2019, 22:37:26

Zakon Drzewa Pomarańczy. Część 1
ocena przydatności opinii: +0 | -0

„Enola Holmes. Sprawa leworęcznej lady” to kontynuacja przygód nastoletniej dziewczynki rozwiązującej, niczym doświadczony detektyw, tajemnicze zagadki. Oprócz szukania zaginionej lady Cecily, ukrywa się przed braćmi i w dalszym ciągu próbuje nawiązać kontakt ze swoją mamą. Młodsza siostra Sherlocka Holmesa w celu zachowania anonimowości, wciela się w wiele ciekawych postaci.
Książka bardzo mi się podobała, jednak nie zachwyciła mnie aż tak jak pierwsza część. Według mnie była bardziej przewidywalna i brakowało w niej napięcia wyczuwalnego w poprzednim tomie. Mimo to czyta się ją bardzo szybko i przyjemnie. Na pewno sięgnę po kolejną część.
zamknietawksiazkach dodał: 05 XII 2019, 21:18:34

Enola Holmes. Sprawa leworęcznej lady
ocena przydatności opinii: +0 | -0

W ostatnim czasie ta książka chyba była najczęściej fotografowaną powieścią na instagramie. Taka popularność ma to do siebie, że i my chcemy wiedzieć o co chodzi, ale i rodzi duże oczekiwania. Tutaj dostajemy niebanalną historię, tajemniczą, którą musimy poznawać po kawałku. Książka bardzo mi się podobała, świetnie mi się ją czytało. Emocje były rozłożone równomiernie, a uczucia autentyczne. Fajnie, że autorka nie bała się wykorzystać tak trudnego motywu, bo pokazanie takiej walki rodzica musi być wyzwaniem. Fakt, spodziewałam się więcej thrillera psychologicznego w thrillerze, ale może to kwestia tego, że bardzo lubię ten gatunek i mam porównanie. Na pewno jest to książka godna uwagi i tych wysokich ocen.

Książkę otrzymałam za punkty z portalu Czytam Pierwszy.
esclavo dodał: 03 XII 2019, 21:05:26

Ostatnia noc Olivii
ocena przydatności opinii: +0 | -0

Po Wisienkach nadszedł czas na Jego Babeczkę. Nie ma co ukrywać, bardzo czekałam na kolejną część owocowego cyklu. Tym razem akcja skupia się na relacji między Emily, a Ryanem. Tego drugiego poznaliśmy już we wcześniejszym tomie. Co prawda ten wczesniejszy tom to określenie na wyrost, bo każdą powieść możemy czytać osobno i w dowolnej kolejności. Oczywiście, pojawią się "starzy" bohaterowie, w tym moja ulubiona Babcia, która w dalszym ciągu szaleje i terroryzuje dom starości.

Autorka mocno trzyma poziom, jest zabawnie, ironicznie, bardzo frywolnie. Przedstawione w prosty i przyjemny sposób sprawia, że lektura jest relaksacyjna i idealna do kocyka i herbaty. Mam jednak wrażenia, że jest odrobinę mniej humorystyczna niż poprzednia, ale za to bardziej romantyczna. Po prostu bohaterzy są inni, co też jest ogromną zaletą, bo każdy tom jest inny i nie na jedno "kopyto". Jak na prawdziwą komedię romntyczną przystało jest to dużo stereotypów, ale każdy jest wręcz obśmiany przez autorkę. Koniecznie musicie przeczytać co działo się w windzie...

Mam nadzieję, że cykl nie kończy się na Babeczce, bo mój apetyt ciągle rośnie. Świetnie się bawiłam, chociaż ubolewam, że to taka krótka powieść. Ja polecam, na poprawę humoru idealna.
esclavo dodał: 03 XII 2019, 20:30:12

Jego babeczka
ocena przydatności opinii: +0 | -0

„Enola Holmes. Sprawa zaginionego markiza” to pierwsza część przygód młodszej siostry Sherlocka Holmesa. Dziewczynka po zniknięciu swojej mamy, decyzją braci, ma zostać odesłana do szkoły z internatem dla młodych panien. Rezolutna i pomysłowa Enola nie zamierza jednak chodzić w ciasnym gorsecie i jeść na śniadanie owsianki. Postanawia uciec i w przebraniu udać się na poszukiwania mamy, która zostawiła jej zaszyfrowane wiadomości.
Historia zaledwie czternastoletniej dziewczynki wcielającej się w rolę detektywa niesamowicie mnie wciągnęła. Opowieść jest pełna zagadek i niespodzianek, bardzo przyjemnie i szybko się ją czyta. Na pewno sięgnę po kolejne części tej serii.
zamknietawksiazkach dodał: 02 XII 2019, 19:14:11

Enola Holmes. Sprawa zaginionego markiza
ocena przydatności opinii: +0 | -0

< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11  > >> >| | Wszystkich opinii: 3353