Nowe opinie do książek - strona 11


Info: Opinie są posortowane od ostatnio dodanych.
sortuj wg: id plusy minusy
Słów kilka na temat powieści jak zwykle znajdziecie na moim blogu. Zapraszam:
http://magicznyswiatksiazki.pl/armagedon-graham-masterton/
Amarisa dodał: 11 VIII 2018, 13:41:31
Ocena książki: 3.0
Armagedon
ocena przydatności opinii: +0 | -0

Kolejna ulubiona książka z tej serii. Bardzo podobało mi się nawiązanie do kultury orientu. Zdecydowanie wyróżnia tę część na tle pozostałych. Polecam!
VanillaEssa dodał: 04 VIII 2018, 13:35:38
Ocena książki: 4.5
Milcząca dziewczyna
ocena przydatności opinii: +0 | -0

Fragment recenzji:
"Muszę przyznać, iż przebrnięcie przez tę powieść było dla mnie istną męczarnią. Zasiadłam do niej pełna sprzecznych uczuć – zniechęcona po „Intrydze”, która mocno mnie rozczarowała, ale też z tlącą się we mnie małą iskierką nadziei na to, że może tym razem będzie lepiej… że może akurat historia Rosie i Deana zdoła do mnie przemówić, a całość okaże się nie być taka zła, jak mi się wydawało. Niestety szybko przekonałam się, że me nadzieje były płonne, a historia tych dwojga okazała się być nie tylko wtórna i do bólu przewidywalna, lecz po prostu ciężko strawna.

Podczas lektury zastanawiałam się, jak wygląda życie erotyczne autorki…"

Całość: http://magicznyswiatksiazki.pl/chaos-l-j-shen/
Amarisa dodał: 30 VII 2018, 15:17:33
Ocena książki: 3.0
Chaos
ocena przydatności opinii: +0 | -0

Pierwsza część - Kasacja - była naprawdę dobra. Od Rewizji natomiast mam wrażenie, że seria jest na równi pochyłej i się po prostu stacza. Nie chodzi mi o główną bohaterkę, którą bardzo polubiłam. Mam po prostu wrażenie, że autor chciał napisać kolejną część i za bardo nie miał na nią pomysłu, albo ochoty. Książka rozkręciła się dopiero pod koniec. Mam nadzieję, że w kolejnych częściach poziom się podniesie.
VanillaEssa dodał: 29 VII 2018, 14:28:24
Ocena książki: 3.5
Immunitet
ocena przydatności opinii: +0 | -0

Polecam tą książkę. Akcja rozpoczyna się praktycznie od pierwszej strony i trzyma w napięciu do samego końca. Genialnie napisana, a fabuła nie jest tak oczywista, jak się czytelnikowi wydaje na początku. Nagły obrót akcji powoduje dreszczyk i burzę myśli co nie pozwala odłożyć jej na półkę.
marcisko10 dodał: 26 VII 2018, 19:23:12

Za zamkniętymi drzwiami
ocena przydatności opinii: +0 | -0

Polecam książki Tess Geritssen przede wszystkim "Anatomię zbrodni" gdzie główne bohaterki czyli Jane Rizzoli i Maura rozwiązują szereg zagadek kryminalnych. Oprócz wątków kryminalnych, medycznych przeplata się również przyjaźń i namiętna miłość. Książki nie pozwalają odejść, chce się czytać więcej i więcej.
marcisko10 dodał: 26 VII 2018, 19:19:21
Ocena książki: 6.0
Umrzeć po raz drugi
ocena przydatności opinii: +0 | -0

Najlepsza książka, jaką czytałam (słuchałam) od dłuższego czasu. Zdecydowanie polecam. Świetnie zbudowana akcja, rozwinięte wątki, rewelacyjna fabuła
VanillaEssa dodał: 26 VII 2018, 17:42:01
Ocena książki: 6.0
Zamęt
ocena przydatności opinii: +0 | -0

Jak zwykle słów kilka na temat powieści znajdziecie na moim blogu. Zapraszam
http://magicznyswiatksiazki.pl/taniec-mlynarza-winston-graha...
Amarisa dodał: 24 VII 2018, 15:14:45
Ocena książki: 5.0
Taniec młynarza
ocena przydatności opinii: +0 | -0

Nie mam szczęścia do powieści od Tarryn Fisher. Jakoś pomimo ogólnego zachwytu ani "Bad mommy", ani "Ciemna storna" nie przypadły mi za bardzo do gustu. Mimo to zdecydowałam się dać autorce jeszcze jedną szansę i zabrałam się za najnowszą "Boginię niewiary".
Niestety, to po prostu romans, dla mnie mało interesujący. Nie było w nim nic specjalnego. Taka kolejna niewyróżniająca się obyczajówka o niczym. U Fisher jakoś nie czuję żadnych emocji podczas lektury. Bohaterowie są mi obojętni, to co się z nimi dzieje w ogóle mnie nie wzrusza. Książka podzielona jest na trzy części – przez te z perspektywy Yary trudno było przebrnąć, gdyż jest to irytująca bohaterka. Gdy pojawiła się część Davida liczyłam na chwilę oddechu od głównej bohaterki. Niestety Yara powróciła niezwykle szybko i irytowała mnie już do samego końca. Przez konstrukcję tej postaci była to wyjątkowo męcząca lektura.
To tak naprawdę książka o dziewczynie czy lepiej kobiecie, która nie wie czego chce, zamiast stawić czoło problemom wiecznie ucieka, a potem ma do wszystkich pretensje, że nic jej się w życiu nie układa.
W ogóle po raz kolejny pojawia się u Fisher negatywny obraz matki, z jednej strony ciekawa jestem skąd to wynika, ale z drugiej powtarzanie tego samego motywu w każdej powieści jest męczące. „Bogini niewiary” to chyba ostateczny znak, że powinnam dać sobie spokój z twórczością Fisher.
midnight94 dodał: 19 VII 2018, 17:44:46
Ocena książki: 3.5
Bogini niewiary. Ateiści, którzy klęczą i się modlą.
ocena przydatności opinii: +0 | -0

Ja i romans? 😂 Jak myślicie, co z tego wyszło? 🤔
Koniecznie musicie to sprawdzić... 😉
http://magicznyswiatksiazki.pl/intryga-l-j-shen/
Amarisa dodał: 18 VII 2018, 15:17:07
Ocena książki: 3.0
Intryga
ocena przydatności opinii: +0 | -0

To była dość osobliwa lektura. Raz mi się podobała, raz nie. Pomysł był fajny na przedstawianie różnych fobii czy lęków, które mogą zawładnąć ludzkim życiem. Niestety przez większość czasu była męcząca tym ciągłym powtarzającym się schematem odhaczania kolejnego punku z listy koszmarów. Miała chyba też nieść za sobą jakieś przesłanie – jak walczyć ze strachem, ale jakoś ostatecznie wykonanie mnie nie bardzo przekonało. Z jakiegoś powodu motyw Śmierci kompletnie do mnie nie trafił. Niby miało być tak metaforycznie, ale jakoś nie bardzo to do mnie przemówiło. Zdecydowanie bardziej mi się podobała pierwsza książka tej autorki –"Chemia naszych serc".
midnight94 dodał: 16 VII 2018, 23:58:29
Ocena książki: 4.0
Prawie ostateczna lista najgorszych koszmarów
ocena przydatności opinii: +0 | -0

"„Twój Simon” to niezwykle urocza, ciepła i niepozbawiona humoru opowieść o pierwszej miłości, prawdziwej przyjaźni, rodzinnych więzach i trudach dojrzewania. Pełna mądrych i trafnych spostrzeżeń na temat nas samych i naszego życia. To jedna z tych powieści, które pozostają w naszych sercach na dłużej i do których zechce się w przyszłości powrócić. Warta każdej poświęconej jej chwili. Gorąco polecam."

Całość: http://magicznyswiatksiazki.pl/twoj-simon-becky-albertalli/
Zapraszam
Amarisa dodał: 15 VII 2018, 12:59:53
Ocena książki: 5.0
Simon oraz inni homo sapiens
ocena przydatności opinii: +0 | -0

Nie mogłam się doczekać lektury odkąd po raz pierwszy usłyszałam o tej książce. Muszę przyznać, że lubię czytać historię, które oparte są na faktach. Książka rozpoczyna się w momencie aresztowania Mary i umieszczenia jej w odizolowanej placówce. Wydarzenia dotyczą głównie rozprawy sądowej, która toczy się przeciwko Mary, ale na szczęście kolejne zeznania świadków są tylko pretekstem do opowieści bohaterki o swoich przeżyciach. Mary przy kolejnych zeznaniach przypomina sobie różne zdarzenia, sytuacje z domów, w których pracowała, ale również z życia prywatnego. W ten sposób po kolei odkrywamy kolejne elementy tej historii i lepiej poznajemy główną bohaterkę. Nie umiem zająć jednoznacznego stanowiska w kwestii Mary. Z jednej strony było mi jej żal z powodu tego jak potraktowali ją lekarze. Ale mimo iż momentami wzbudzała we mnie współczucie nie byłam w stanie zapałać do niej chociażby minimalną nutką sympatii. Gdy poznawało się ją bliżej była dla mnie niezwykle irytująca. Całą swoją postawą wobec zarzutów, ciągłym zaprzeczaniem, że ona nie jest nosicielem tyfusu, tym że nie dawała sobie niczego wytłumaczyć, ale też tym jak odnosiła się do innych – szczególnie pielęgniarek, ogrodnika czy pozostałych członków służby, których traktowała wyniośle.
Drugą część powieści autorka poświęciła również postaciom drugoplanowym. Dużo miejsca zajmuje historia Alfreda – życiowego partnera Mary, która nie jest już tak wciągająca jak perypetie głównej bohaterki.
„Gorączka” to dobra książka, którą czyta się błyskawicznie i nie można się od niej oderwać. Chociaż nie jest to kryminał czy powieść sensacyjna, to trzyma w napięciu od pierwszych do ostatnich stron.
midnight94 dodał: 14 VII 2018, 00:01:03
Ocena książki: 4.5
Gorączka
ocena przydatności opinii: +0 | -0

Pierwsze co przychodzi na myśl po lekturze, to leniwa akcja. Narracja prowadzona jest z perspektywy jednej bohaterki, tytułowej Kirke. Ma się wrażenie jakby snuła ona swoją opowieść przy ognisku.
Pozornie od samego początku przechodzimy od jednego wydarzenia do drugiego, ale wszystko dzieje się tak powoli, że momentami lektura może człowieka unudzić. Z pewnością trzeba się wczuć w historię opowiadaną przez #madelinemiller i nie jest to pozycja, która wszystkim przypadnie do gustu. Dla mnie największą zachętą do czytania było to, że historia oparta jest na mitologii. Tyle, że całość to w większości taki zlepek różnych mitów, tylko tym razem opowiedzianych oczami jednej z drugoplanowych bohaterek. Uczestniczy ona w różnych wydarzeniach, gdzie spotyka znanych herosów i bohaterów – np. Prometeusza, Deadala, Jazona. Autorka dodała całą otoczkę wokół tego co znamy z mitologii. Co do samej bohaterki, to jakoś mnie do siebie nie przekonała, przez co może trudno mi było wkręcić się w opowiadaną przez nią historię. Miller zdecydowała się ocieplić trochę wizerunek bogini i przedstawiana ją mniej negatywnie niż w mitologicznych historiach. W efekcie Kirke jawi się nam jako ta czarna owca w rodzinie, bez pięknego boskiego głosu, wyśmiewana przez całą boską społeczność, ta niewinna i szykanowana przez rodzeństwo. To, co mnie urzekło w tej powieści, to język jakim jest napisana. Autorka tak go wystylizowała, aby przywodził na myśl faktyczne mitologiczne przypowieści. Książka nie była dla mnie rozczarowaniem, ale również nie zwaliła mnie z nóg. Co nie zmienia faktu, że chętnie sięgnęłabym jeszcze po inne powieści tej autorki.
midnight94 dodał: 07 VII 2018, 22:10:46
Ocena książki: 5.0
Kirke
ocena przydatności opinii: +1 | -0

"Rozpoczynając swą przygodę z dziełem Machanienki nie sądziłam, że tak bardzo przypadnie mi ono do gustu i że po jego zakończeniu będę miała ochotę na więcej. Nim więc ukaże się kontynuacja przygód naszego Szamana, rozejrzę się za innymi tytułami tego typu, gdyż jak zdążyłam się przekonać, to jest coś dla mnie. Tymczasem was zachęcam do sięgnięcia po tę książkę. Jeśli jesteście fanami gier typu RPG i lubicie czytać, bez problemu odnajdziecie się na jej kartach. A jeśli do tej pory nie mieliście z nimi styczności, sięgnijcie po tę książkę jako swego rodzaju ciekawostkę. Kto wie, może się wam spodoba?"
Całość na blogu:
http://magicznyswiatksiazki.pl/droga-szamana-etap-pierwszy-p...
Amarisa dodał: 06 VII 2018, 16:19:26
Ocena książki: 4.5
Droga Szamana. Etap 1: Początek
ocena przydatności opinii: +0 | -0

|< << < 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16  > >> >| | Wszystkich opinii: 3203