[edytuj autora]

Joanna Papuzińska

Zdjęcie Joanna Papuzińska
Joanna Papuzińska (ur. 3 stycznia 1939) – prozaik, poetka, autorka bajek i wierszy dla dzieci.

Ukończyła Wydział Dziennikarski na UW. Debiutowała w 1964 na łamach prasy literackiej. Jest znaną autorką książek i wierszy dla dzieci, z których niektóre cieszą się kultową wręcz popularnością, takich jak "Nasza mama czarodziejka", "Rokiś" czy "Czarna jama". Wykłada jako profesor na Uniwersytecie Warszawskim, ma w swoim dorobku wiele rozpraw i artykułów z dziedziny krytyki literackiej, czytelnictwa, bibliotekoznawstwa i literatury dziecięcej oraz słuchowisk radiowych. Była inicjatorem powstania i redaktorem naczelnym miesięcznika „Guliwer” (do 2002 r.). Współpracuje z wieloma czasopismami dla dzieci. Członkini Zarządu Polskiej Sekcji IBBY.

Nagrody:
1989 – Złoty Krzyż Zasługi
1994 – Wyróżnienie w edycji Międzynarodowej Nagrody Literackiej im. Janusza Korczaka za Darowane kreski
1994 – Medal im. Janusza Korczaka
1996 – Nagroda Ministra Kultury i Sztuki
2002 – książka Wędrowcy zaliczona do Kanonu Książek dla Dzieci i Młodzieży
2004 – Chwilki dla Emilki – nominacja do nagrody literackiej PS IBBY Książka Roku 2004, wyróżnienie w konkursie Dziecięcy Bestseller Roku 2004, nominacja do nagrody BESTSELLERek 2004
2004 – Śpiące wierszyki – nominacja do nagrody literackiej PS IBBY Książka Roku 2004
2005 – Order Uśmiechu
2005 – Złoty Medal "Gloria Artis" (2005)
2005 – Nagroda Polskiej Sekcji IBBY za całokształt twórczości

Wybrana bibliografia:

(alfabetycznie)
A gdzie ja się, biedniuteńki, podzieję?, 1972
Agnieszka opowiada bajkę, 1970, 2001
Bajka o smoku niewawelskim, 1987
Była sobie wronka, 2006
Chwilki dla Emilki, 2004
Czarna jama, 1984
Czarna łapa. Opowieść kolonijna, 1975, 2000
Czytania domowe, 1975
Darowane kreski, 1994
Gawęda o macierzanku, 2002
Ja, 1984
Jesienna przygoda, 1982
Limeryki i Inne Łódzkie Wierszyki, 2004
Lisek Maciuś, 1971
Mały księżyc i inne wiersze na noc, 2005
Nasza mama czarodziejka, 1968, 2007
Pims, którego nie ma, 1967, 2004
Placek zgody i pogody, 1985, 1999
Porzucony samochodzik, 2004
Pod bajdułem i inne wiersze, 2002
Rokiś. A gdzie ja się, biedniuteńki, podzieję, 1988, 2006
Rokiś i kraina dachów, 1984
Rokiś wraca, 1981
Skrzydlatek, 1998, 2002
Stare i nowe wierszyki domowe, 2001
Szumikraj, 1993
Ściana zaczarowana, 1969
Śniegowa przygoda, 1969
Śpiące wierszyki, 2005
Tygryski, 1966, 2006
Umiemy czytać (podręcznik), 1980
Uśmiechnięta planeta, 1980
Uśmiechnięte słowa, 1982
Wędrowcy, 1983, 2006
Wędrowne wierszyki, 1980
Wierszyki domowe, 1978

Prace naukowe:
(chronologicznie)
Wychowawcza rola prasy dziecięcej, 1972
Czytania domowe, 1975
Inicjacje literackie. Problemy pierwszych kontaktów dziecka z książką, 1975
Zatopione królestwo. O polskiej literaturze fantastycznej XX wieku dla dzieci i młodzieży, 1989, 2008
Książki, dzieci, biblioteka. Z zagadnień upowszechniania czytelnictwa i książki dziecięcej, 1992
Dziecko w świecie emocji literackich, 1996
Drukowaną ścieżką, 2001



[edytuj opis]

Najpopularniejsze cytaty z książek autora

Do książek tego autora nie dodano jeszcze ani jednego cytatu.

Najnowsze dyskusje do książek autora

Do książek autora nie dodano jeszcze ani jednego tematu dyskusji.

Komentarze czytelników

O autorze

Ocena: -
Liczba głosów: -

Oceń twórczość tego autora:

Kto dodał autora do bazy?

Dodał: Serfer
02 IV 2011 (ponad 4 lat temu)

Statystyki pisarza

9 książek w naszym katalogu
0 osób lubi tego autora

Czytelnicy

Pokaż osoby, które książki tego autora:

Przeczytały Planują przeczytać
Lubią Teraz czytają